• Petra / fsHH

    Skalná Petra, starobylé mesto karaván, leží medzi Červeným a Mŕtvym morom.

    Bolo dôležitou križovatkou medzi Arábiou, Egyptom a Sýriou. Miesto bolo osídlené od prehistorických čias o čom svedčia početné vykopávky. História je tu sčasti vytesaná do pieskovca, sčasti vystavaná, na dokonale skrytom mieste obklopená horami plnými tiesňav. Petru tvoria tri údolia, ktoré sa rozprestierajú na mieste, kadiaľ viedla dôležitá cesta do južnej Ázie – mesto tak ovládalo obchod s korením.

    Dokonalé prírodné nastavenie dalo vzniknúť jednej z najúžasnejších pamiatok antického sveta. Mesto bolo v čase najväčšieho rozmachu domovom pre 30 000 ľudí, čo je na jednu z najnehostinnejších oblastí sveta – púšť Wadi Rum naozaj úctyhodné. V Petre fungoval dômyselný systém zachytávania prívalovej vody, vďaka ktorému sa aj v púšti dalo prežiť.

    Po ničivých zemetraseniach však systém nádrží a vodných kanálov, ktoré mesto zásobovali, prestal fungovať a mesto opustili poslední obyvatelia. Skalné mesto upadlo do zabudnutia a len tunajší beduíni vedeli o tajomnom ružovom meste v skalách. Petru pre moderný svet objavil 1812 švajčiarsky bádateľ a cestovateľ Johann Ludwig Burckhardt, ktorý cestoval zo Sýrie do Egypta v prestrojení za Araba.

    Patrí k najznámejším archeologickým pamiatkam na svete a najnavštevovanejším miestam v Jordánsku – od roku 1985 patrí na zoznam kultúrneho dedičstva UNESCO.

    Je často využívaná aj ako kulisa filmov. Asi najznámejšiu úlohu mesto zohralo vo filmoch Indiana Jones a posledná krížová výprava (1989), či Transformers: Pomsta porazených (2009).

    Výlet do jordánskej Petry

    Vďaka dostupným letenkám do izraelského Ejlatu (cca 100km) sa pre Slovákov otvorila možnosť navštíviť túto najnavštevovanejšiu pamiatku Jordánska. Vzťahy Jordánska a Izraela však nie sú ideálne a ak k tomu pripočítate snahu tunajšej vlády obmedziť masový turizmus, dostávame sa k poplatkom za vstup.
    Tie sú v Petre nemalé – platíte za vstup do samotného mesta, ako aj prekročenie hraníc z Izraela (a pri ceste späť aj poplatok za vstup do Izraela z Jordánska).

    Vstupné do Petry
    Vstupné sa platí odstupňované, podľa toho, či ste predtým strávili aspoň deň v Jordánsku. Pri výlete sa preto oplatí prísť o deň skôr, stráviť deň vo Wadi Musa a na druhý deň po prejdení hraníc navštíviť Petru. Vstupné je 50 JOD (asi 66€) na jeden deň, keď do Petry vstúpite deň po tom, ako ste prešli jordánskymi hranicami, 55 JOD (73€) dva dni, keď do Petry vstúpite deň po tom, ako ste prešli jordánskymi hranicami a až 90 JOD (120€) keď si kupujete lístok v ten deň, v ktorý ste prekročili hranice do Jordánska.

    Výborný článok o tipoch a trikoch návšteve Petry nájdete na stránkach travelhacker.

    Pri vstupe do Jordánska z Izraelu zároveň platíte poplatok 100 NIS (25€), pri odchode z Jordánska zas 8 JOD, čo je cca 12 dolárov. Celkovo vás tak vstup do Petry vyjde na jednu osobu vyše 100 eur.

17 apríla, 2017
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,256s. //