Table Mountain panorama
Creative Commons LicenseAutor: Damien du Toit
  • Table Mountain panorama / Creative Commons LicenseAutor: Damien du Toit

    Kapské Mesto (afrik. Kaapstad, ang. Cape Town) je po Johannesburgu a Durbane tretie najväčšie mesto Juhoafrickej republiky, sídlo parlamentu (tzv. legislatívne hlavné mesto JAR) a správne sídlo provincie Western Cape. Kapské mesto patrí s vyše 3 miliónmi obyvateľov medzi veľké kozmopolitné mestá.

    Nachádza sa na úpätí Stolovej hory na pobreží Atlantického oceánu na rovnomennom polostrove asi 40 km na sever od mysu Dobrej nádeje. Mesto tak leží presne na hranici Atlantického a Indického oceánu – keď k tomu pridáte úžasné hory naokolo, nemusíte sa čudovať miestnemu porekadlu. Založili ho holandskí moreplavci z Východoindickej spoločnosti, ako zásobovaciu stanicu pre lode mieriace do Východnej Ázie.

    Hovorí sa, že keď Boh stvoril svet, všetku krásu dal juhoafrickému Kapskému Mestu a zvyšku sveta rozdelil to, čo zostalo.

    Kapské Mesto, to je aj tvarom unikátna Stolová Hora (Table Mountain), ktorá je súčasťou národného parku Cape Peninsula stúpajúca z nulovej nadmorskej výšky vo Victoria and Waterfront až do vyše 1080 m n. m.
    Kriminalita
    Vďaka rôznym opatreniam v posledných rokoch je Kapské Mesto jediné z troch veľkých juhoafrických miest (Kapské mesto, Johannesburg, Durban), kde turista môže tráviť chvíle bez obáv priamo v meste.

18 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 45 // 0,261s. //