Sunrise
  • Sunrise /

    Belek je mestečkom sezónneho vzhľadu a jeho obyvateľstvo v lete vďaka turistom narastie aj o niekoľko tisíc. Dôvodom, pre ktorý prichádza také množstvo návštevníkov je veľké golfové centrum.

    V borovicových lesoch sa rozkladajú štyri 18 – jamkové, krásne upravené golfové ihriská. Jedno leží na pobreží a druhé medzi jazerami a obrovskými stromami. Ročne tu prebieha niekoľko dôležitých turnajov (World golf final, World golf Amateur), kde si na zelených lúkach zahrajú hráči z celého sveta. Práve preto je Belek miestom, kde päť a štvor – hviezdičkové hotely rastú ako huby po daždi.
    Vo voľných chvíľkach si golfisti môžu užiť rozprávkovú prírodu alebo sa vydať na výlet do neďalekého okolia.

    Len 20 km severne do vnútrozemia je vzdialené historické mesto Aspendos, ktoré kedysi patrilo pergamskej ríši ako mnohé iné. Rimania z neho vybudovali centrum obchodu a kultúry – dnes tu nájdeme dobre zachovaný rímsky amfiteáter, Vzišiel z rúk architekta Zena v roku 162 n.l. a mal kapacitu až 12 000 divákov. Neskôr bol poznačený prestavbami – počas nadvlády seldžuckých Turkov, Rimanov aj za Atatürka, ktorý do amfiteátru výrazne investoval.

    Dnes je ako ináč dejiskom divadelných a operných podujatí počas celého roka (nar. Aspendský operný a baletný festival na prelome júna/júla) Aspendos, jedno z prvých miest odtlačených na minciach ešte z obdobia 500 p.n.l. však ponúka aj ďalšie historické pamiatky – ruiny, v ktorých spoznávame význam tohto miesta: nymfeum – starovekú fontánú zasvätenú nymfám, kamenný most cez rieku Eurymedon , dnes Köprüçay, baziliku či agoru – miesto stretnutí a obchodných stykov významných obyvateľov mesta. V neposlednom rade je to akvadukt – až kilometer dlhá stavba privádzajúca do mesta vodu, okrem iného aj k fontánam nymfeum.

    História sa dnes prelína s modernitou – preto je oblasť Antalye takým lákadlom. Doobedňajšia partička golfu, potom obed na pláži, poobedňajšia prechádzka historickými ruinami, ktorá vás vráti do čias dávno minulých či návšteva delfinária a večerné kúpanie – to všetko zvládnete za jeden deň v Beleku – dáte si povedať?

9 mája, 2015
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 53 // 0,334s. //