Rozdiely medzi cestovnými triedami v lietadle

Cestovanie v lietadle sa delí tak ako samotné cestovanie už po stáročia – k dispozícii máte kúpu letenky v ekonomickej, biznis, či prvej triede. Aký je medzi nimi rozdiel a oplatia sa letenky vo vyšších triedach?

Economy class je najlacnejšia forma leteckej dopravy – tzv. coach class sedadiel je v lietadlách najviac, no sú aj na seba najviac natlačené. Ekonomická trieda slúži na prepravu osôb, bez ohľadu na ich komfort. Občas sa môžete cítiť ako stádo cestujúcich, najmä pri nízkonákladových aerolinkách, keď s vami cestuje množstvo rôznych sociálnych skupín. Pri krátkych letoch sa v tejto triede nepodáva občerstvenie, či nápoje, tie sú dostupné len za poplatok, alebo len na dlhších trasách.

Prvá trieda v lietadle

V poslednom čase však pribúda množstvo leteckých spoločností, ktoré rozširujú možnosti aj tejto triedy – pridajú tak koncepty ako premium economy, ktoré za poplatok ponúkajú väčšie a pohodlnejšie sedadlá za zlomok ceny lepšej triedy. Príplatok za Premium economy tvorí väčšinou do 100€ obojsmerne.

Biznis trieda
Cena letenky v biznis triede je násobkom ceny obyčajnej letenky – napríklad letenka v ekonomickej triede do New Yorku vás vyjde na 500€, v biznis triede od 1700€. Biznis trieda je poskytuje servis na inej úrovni – od prednostného check-inu, cez samostatný boarding lietadla, až po kvalitnejšie sedadlá, ktoré sa dnes dajú častokrát úplne sklopiť pre pohodlnejší spánok.
Biznis trieda je o poznanie lepšia forma cestovania a niektoré aerolinky ju poskytujú ako svoj najlepší produkt. Prečo potom existuje ešte aj prvá trieda?

Prvá trieda
Hovorí sa, že na pohodlné cestovanie úplne stačí Biznis trieda – Prvá trieda je však zážitok sám o sebe. Na vybraných dlších medzinárodných letoch dostanete vlasné pyžamo, oblečiete sa a čakáte len prvotriedny servis. Najlepšie šampanské, jedlo o šéfkuchárov, možnosť vlastnej mini-kajuty v rámci lietadla (napríklad na palube Airbusov A380 od Singapore Airlines).
Letušky a pozemný personál vás poznajú po mene a cestovanie je tak zážitkom samo o sebe. V prvej triede bojujete len o to, aby ste čo najskôr nezaspali a neprišli o zážitky. Ceny leteniek na vybranej trase Viedeň-New York sa pohybujú okolo 3000€ za obojsmerný let.