Aké sú to kontinentálne raňajky?

Raňajky v hoteloch sú častým zdrojov sťažností hotelových hostí. Väčšina z nás totiž doma raňajky vynecháva, no pri pobytoch v hoteloch v zahraničí naopak vyhľadáva. Aj preto pojem kontinentálne raňajky vyvoláva otázky. A my sme tu na to, aby sme ich zodpovedali.

Čo sú kontinentálne raňajky?
Kontinentálne raňajky predstavujú ľahšiu formu stravovania založenú na stredomorskej tradícii. Toto ľahšie jedlo má zasýtiť do výdatnejšieho obeda a väčšinou sa skladá z kávy, mlieka (prípadne horúcej čokolády), džúsov, či čaju a sladkého pečiva.

Kontinentálne raňajky

K dispozícii v hoteloch tak väčšinou máte koláče, wafle, palacinky, či jednoduché croissanty s džemom, maslom, či čokoládou.
K dispozícii máte často aj pokrmy studenej kuchyne ako salámy, či šunku, jogurty, či cereálie (ovsené vločky, či musli).
Rozšírené kontinentálne raňajky predstavujú kontinentálne raňajky rozšírené o jeden ďalší druh jedla, ako napr. saláma, šunka, syr alebo vajíčka. Kontinentálne aj rozšírené kontinentálne raňajky môžu byť servírované aj formou bufetu, vtedy je v hoteloch jasne napísané, že raňajky sa podávajú formou bufetu (kontinentálne raňajky), alebo formou teplého bufetu (rozšírené kontinentálne raňajky).

Kontinentálne raňajky bývajú často v cene – no v niektorých hoteloch (najmä tam, kde je cena výrazne nižšia) sú raňajky za príplatok – často zaplatíte viac ako za oveľa lepšie jedlo, ktoré zoženiete naokolo.
Ak sa napríklad vyberiete do Paríža a hľadáte hotel s raňajkami, radšej si dvakrát rozmyslite, či sa vám oplatí platiť napr. 9€ naviac za raňajky.