Letecký pohľad na mesto Makarska
  • Letecký pohľad na mesto Makarska /

    Makarska je chorvátske prístavné mesto a turistické letovisko, ktoré sa nachádza na pobreží Jadranského mora, v strednej Dalmácii.

    Makarska patrí k najobľúbenejším destináciám medzi Slovákmi v Chorvátsku – najmä vďaka relatívnej blízkosti a úžasnej prírodnej scenérii.
    Mesto leží asi 60 km juhovýchodne od Splitu a 140 km severozápadne od Dubrovníka. Žije tu cca 14 000 obyvateľov.

    Vďaka svojej výhodnej polohe na spojnici medzi Splitom a Dubrovníkom (smerom do vnútrozemia sa nachádza hora Biokovo, a potom je bosnianska hranica) a krásnej krajine sem už v prvej polovici 20. storočia začali jazdiť turisti (aj z vtedajšej ČSR); následne sa celej oblasti začalo hovoriť Makarská riviéra (Makarska to je aj Brela, Baška Voda, Promajna, Krvavica,mesto Makarska, Tučepi, Podgora, Drašnice, Igrane, Živogošce, Mala Duba, Drvenik, Zaostrog, Podaca a Gradac).

    Mesto tiež preslávilo svojou promenádou s malými obchodíkmi a kaviarňami, ktoré neskôr vyrástli aj v ostatných mestečkách pozdĺž Makarskej riviéry. Jedinými významnejšími stavbami tu je kostol z 18. storočia a františkánsky kláštor, v ktorom sídli veľmi známe malakologické múzeum (múzeum mušlí). Koho by však zaujímali historické pamiatky, keď je na pláži…

27 februára, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 49 // 1,306s. //