Trogir
  • Trogir /

    Malebné mestečko neďaleko Splitu nazývané tiež múzeum v meste – je totiž skoro celé pamiatkovou zónou. Radí sa k tým najkrajším mestám chorvátskeho pobrežia, veď Trogir bol obývaný už 2000 rokov pred Kristom a postupne sa tu vystriedalo grécke, ako aj rímske obyvateľstvo, ktoré tu zanechalo stopy v podobe mnohých pamiatok.

    V neskoršej dobe potom Trogir patril Benátčanom, Francúzom, Rakúšanom, aby sa roku 1918 konečne opäť vrátil do chorvátskych rúk. Od roku 1997 je Trogir zaradený medzi medzinárodné kultúrne dedičstvo UNESCO – ponúka najlepšie zachované historické centrum v celej Strednej Európe.

    Historické centrum Trogiru
    Historické jadro starého mesta sa rozkladá na úžasnom ostrovčeku medzi pevninou a ostrovom Čiovo. Žije tu okolo 13 000 obyvateľov a nájdete tu nielen najvýznamnejšiu pamiatku mesta – trogirskú katedrálu (najvýznamnejšia ukážka románsko-gotického stavebného umenia v Chorvátsku.), ale aj množstvo výstavných palácov, či hrad a pevnosť Kamerlengo. V okolí sa rozkladajú polia s olivami, figami, svätojánskym chlebom, ako aj vonnými bylinami. Patrónom mesta je svätý Ján Orsini, ktorý je pochovaný v miestnej katedrále.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,320s. //