• Ponte Dom Luis, Porto /

    Portugalské Porto je priemyselným centrom celej krajiny. Ako hovorí tunajšie príslovie – v Porte sa pracuje, V Braga modlí, v Coimbra študuje a Lisabon dostane peniaze.

    Porto je považované za menej výstavné a okázalé ako hlavné mesto Lisabon, no určite mu nechýba šarm – veď sa nachádza priamo na brehu rieky Douro so strmými svahmi, ktoré prekonáva most Dom Luís, či Eifelova veža naruby – most Maria Pia. Železná konštrukcia mosta Dom Luís, ktorú postavil portugalský inžinier a žiak Gustava Eiffela sa s výškou 45 metrov právom zaradil medzi symboly mesta a nechýba na žiadnej pohľadnici z Porta.

    Porto vám však okrem malebnej nábrežnej štvrte Ribeira (zapísanej aj v zozname kultúrneho dedičstva UNESCO) ponúka oveľa viac. Je to nádherné kompaktné mesto, ktoré radi prejdete pešo (viac o cestovaní v Porte nájdete v špeciálnom článku) – ak vás nohy budú bolieť môžete využiť tunajšie električkové metro, či výbornú prímestskú vlakovú dopravu.

    Vlakmi sa dostanete k skvelým plážam – napríklad v Matosinhos, či v raji surferov v Espinho. More vás tu prekvapí obrovskými vlnami a teplotou, ktorá nepoteší ani v lete.

    A nesmieme zabudnúť na silné portské víno, ktoré tu nájdete naozaj všade aj napriek tomu, že ho domáci skoro vôbec nepijú.

    Ešte stále váhate s návštevou? Nerobte to. Porto je jednou z najrýchlejšie rastúcich cestovateľských destinácií v Európe a my naňho nedáme dopustiť.

    01 / Atrakcie

    Čo musíte vidieť

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 72 // 0,727s. //