Pohľad na Amalfi
  • Pohľad na Amalfi /

    Centrum úžasnej rovnomennej riviéry – Costiera Amalfitana, súčasť svetového dedičstva UNESCO a hlavne jedna z najmalebnejších častí Talianska. To je Amalfi, úžasné prístavné mestečko v Kampánii…

    Neexistuje veľa miest, kde bola príroda taká štedrá – Amalfi sa nachádza na úzkom pruhu zeme medzi morom a horou Monte Cerreto, vysokou až 1315 metrov. Mesto sa rozprestiera nielen pri mori, ale kľukatí sa uličkami aj na úbočia hory, čím vytvára úžasné scenérie skoro na každom vašom kroku. Pridajte k tomu ešte ústie rokliny, z ktorej akoby mesto vyrastalo tak máte naozajstný prírodný poklad.

    Amalfi patrilo k najbohatším mestám a v 7.storočí patril spolu s Benátkami, Janovom, či Neapolom k najvýznamnejším mestám v Stredomorí. Námorná republika (Repubblica Marinara di Amalfi) prosperovala vďaka skvelej polohe, no tá sa mu stala aj osudným, keďže kvôli silnému zemetraseniu a následnej vlne tsunami sa veľká časť mesta zrútila do mora – po roku 1343 však význam mesta poklesol a stalo sa len nádhernou pamiatkou na slávne časy minulé.

    Ak plánujete návštevu tohto malebného miesta, nezabudnite navštíviť tunajšiu katedrálu a múzeum výroby papiera v údolí mlynov, Valle dei Mulini nad mestom. V Amalfi sa nedá jazdiť autom, podobne ako v mestečkách Cinque Terre (napríklad vo Vernazze). V prístave nájdete parkovisko s obmedzeným počtom miest.

    Možnosťou je aj príchod trajektom zo Salerna, Sorrenta, Neapolu, či Capri. Ak sa chystáte stráviť na Amalfskom pobreží pár dní, mali by ste vedieť, že ubytovanie priamo v Amalfi, či v Positane je celkom drahé – oplatí sa pozrieť po ponuke v okolitých menších mestách ako Maiori, či Minori.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,343s. //