Malaysia Airlines skrachovali

Národná letecká spoločnosť Malajzie, súčasť leteckej aliancie oneworld oznámila, že počnúc dneškom technicky skrachovala.

Bankrot oznámil nový šéf aeroliniek Christoph Mueller, ktorý má v v blízkej budúcnosti predstaviť následnícku aerolinku – štíhlejšiu o pár tisíc zamestnancov, zopár nerentabilných medzinárodných liniek a bez dvoch zo šiestich obrích lietadiel Airbus A380, ktoré majú vo flotile.

Malaysia Airlines 747-400 9M-MPB Autor: Creative Commons License Billy Wilt

Malaysia Airlines bola v červených číslach dávno pred udalosťami minulého roka, ktoré len potvrdili trend úpadku kedysi veľmi profitabilných aeroliniek.

V leteckej preprave nie je bankrot nič neznáme – aerolinky takto často riešia nepríjemné dlhy, alebo obdobia keď sa im nedarí.
No v prípade Malaysia Airlines je to aj o reputácii, ktorá po záhadnom zmiznutí lietadla s 239 ľudmi na palube na ceste z Kuala Lumpur do Pekingu, či nešťastnom zostrelení lietadla s 298 pasažiermi a posádkou nad Ukrajinou.

Čo to znamená pre bežného cestujúceho? Prakticky nič – aerolinky neprestanú existovať, len zmenia svoje obchodné meno a budú lietať ako úplne nová spoločnosť – s menej linkami, prípadne menšími lietadlami.