Začala sa veľká bitka v online predaji leteniek

Ak o tom ešte neviete, predaj leteniek na internete je naozaj veľký biznis. Ročne sa cez internet predajú letenky za desiatky miliárd dolárov – a práve o tieto peniaze sa na budúci rok rozohraje neľútostný súboj. Na jednej strane totiž stoja aerolinky, ktoré by čo najviac leteniek chceli predávať cez vlastné kanály – napríklad cez oficiálnu webstránku. Na druhej strane barikády zase stoja stránky, kde máte na porovnanie ponuku viacerých spoločností.

Na Slovensku je to napríklad pelikan.sk, či letenky.sk. A aerolinky by najradšej počet svojich predajných partnerov obmedzili. V USA tento proces už začal – v ostro sledovanom spore opustila spoločnosť American Airlines jedného z najväčších predajcov leteniek orbitz.com. Orbitz.com pritom predá letenky Americanu ročne za 800 miliónov dolárov, takže naozaj nejde o drobné. Odpoveď zo strany predajcov leteniek prišla zachvíľu – Expedia.com odsunula ponuku AA do úzadia. Na stránkach sa síce letenky spoločnosti objavujú, ale v nevýhodných pozíciách.

Tento akt solidarity je vo vysoko konkurenčnom prostredí predajcov leteniek naozaj nezvyčajným gestom, no naznačuje, že v tomto boji pôjde o veľa. Pikantný na celej skutočnosti je fakt, že Orbitz.com pôvodne založili práve letecké spoločnosti – na čele s American Airlines…