Teatro Olimpico, Vicenza
Autor: Raffaele Birnardo
  • Teatro Olimpico, Vicenza / Autor: Raffaele Birnardo

    Talianska Vicenza ležiaca v oblasti Benátsko je známa predovšetkým ako mesto Andrea Palladia, renesančného architekta, najvplyvnejšieho vo svojej dobe. V meste postavil množstvo palácov či víl a dodal mu punc jedného z architektonicky najuhladenejších a najelegantnejších miest v Taliansku.

    Vicenza je je jedným z najbohatších miest v krajine, centrom obchodu, ktoré ponúka veľa možností na nákupy či posedenie v štýlových kaviarňach.

    Centrum mesta sa rozkladá okolo hlavnej ulice Corso Palladio a veľkolepého námestia Piazza dei Signori, ktorému dominuje Palladiova bazilika – Palazzo della Ragione. Pri prehliadke mesta by ste nemali vynechať Teatro Olimpico, jedno z najstarších dodnes stojacich divadiel v Európe s nádherným interiérom, posledné Palladiove dielo. Renesančná vila La Rotonda inšpirovaná architektúrou starého Ríma je jedným z najcitovanejších diel v dejinách architektúry.

    Okrem Palladiových diel však nájdete v meste aj iné zaujímavé stavby – napríklad barokovú Basilica di Monte Berico na kopci asi 2 km južne od mesta, s krásnou vyhliadkou na mesto a Alpy. Vicenza, zapísaná v roku 1994 na zoznam UNESCO, je skrátka dôkazom, že Benátky nie sú jediným zaujímavým miestom v tejto oblasti.

19 apríla, 2014
Naposledy aktualizované:
 
© 2024 tripo.sk 46 // 0,486s. //